Word je ziek door te veel suikerinname?

Ziek worden is iets wat we niet willen, nu niet, maar eigenlijk nooit. Er zijn verschillende oorzaken waardoor je ziek kunt worden. Eigenlijk komen die er allemaal op neer dat je jezelf niet goed voedt en onderhoudt (doordat je niet naar je eigen behoefte luistert). In deze gehaaste maatschappij kunnen we overal voorbereid eten kopen, vol met suikers. De dagelijkse maximale suikerinname wordt hierdoor flink overschreden.

Wat doet eten van meer suikers als nodig met ons inwendige systeem?

Ons hele inwendige systeem raakt hierdoor van slag. Een prachtige documentaire over wat voeding doet met je lijf, conditie en geest is die van collega Michael Go. Hij neemt ons twee maanden mee op zijn weg van een gezonde levensstijl naar een ongezonde en weer terug naar gezond. Naast de mentale kwalen maakt Michael ook een verandering van zijn lichaam mee. Zijn hele bodycompositie wijzigt (van sixpack naar onepack). Je ziet dat hij veel voorverpakt eten pakt, met veel (loze) calorieën.

Welk proces wordt er gestart als je suikerinname hoger is dan je verbruik?

Bij een hoge suikerinname wordt er een proces gestart om het overschot aan suikers in vet om te zetten. Dit doet je lichaam om te voorkomen dat deze troep in je bloed komt. Nu blijkt dat dit regulatie proces van het vet metabolisme, via SREPB, gehackt kan worden door virussen, zodat ze zich kunnen repliceren. Dus hoe meer overbodige calorieën, hoe harder het SREPB-proces aan de gang gaat en hoe vatbaarder je dus bent voor virussen!

Hoe kan ik dit proces omkeren, zodat ik minder kans heb op ziek worden?

Mijn mentor van Fittergy, Drs. Remco Verkaik, heeft dit mooi beschreven in vasten en virussen-1. Zijn verhaal heeft mij geïnspireerd dit blog te schrijven. Je kan het proces van vetaanmaak omkeren door calorierestrictie toe te passenop de geraffineerde suikers/ koolhydraten, maar ook op de verzadigde vetten. Minder suikerinname zorgt ervoor dat het vetverbrandingsproces wordt aangezet. Dit gebeurt via de factor SIRT. Dit proces kan heel snel gaan werken, zodat je op korte termijn een switch kunt maken en dan in de vetverbranding komt te zitten.

Doe dit wel verantwoord, voorkom dat je voedingstekorten krijgt. Ik bied diverse protocollen aan om een boost te geven en je vetverbrandingsproces aan te zetten. Daarnaast is het inbedden van een nieuwe levensstijl belangrijk. Je wilt niet weer terug naar een systeem dat virussen helpt repliceren toch? Graag maak ik je er bewust van wat het goed voeden van je lichaam is, laat ik je ervaren wat dit doet met je. Ook kunnen we onderzoeken hoe het komt dat je (eventueel) toch weer terugvalt in je oude patroon.