Studiekeuze stress omzetten naar mogelijkheden

Begint bij jou en jouw dochter/zoon ook de studiekeuze stress? Ik kan het mij wel indenken. Er zijn zoveel keuzes, gigantisch veel informatie en daarnaast blijken veel studenten te stoppen na het eerste jaar. De angst om de juiste keuze te maken is groot. Hoe weten zij (optie, onze kinderen) of de keuze van hun studie past bij wie zij zijn, hoeveel mensen werken er na 10 jaar nog in hun studierichting? 

Verdieping in jezelf voorkomt stress bij het maken van studiekeuze

Er zijn verschillende sites, die je helpen bij het maken van de studiekeuze. Een mooie vind ik die van de hogeschool van Utrecht.  Deze site gaat uit van eerst in jezelf kijken en gebruik dit om te uit te zoeken welke studie bij jou past. Waar gaat je interesse naar uit, waar ben je goed in en wat vind je belangrijk. Alleen, kunnen jongeren zich daar een helder beeld vormen? Ik weet nog dat ik mijn eigen beeld vormde, door hoe ik mijzelf neerzette en door wat mijn omgeving over mij zei. Maar is dat ook echt wie ik was, of deed ik mij zo voorkomen omdat dit gewenst en/of functioneel was?

Hoe fijn zou het zijn als je kind weet wie hij/zij is en deze kennis kan omzetten naar zelfreflectie waardoor hij/zij bewust wordt van de enorme mogelijkheden en zijn/haar eigen keuzevrijheid.

Inzicht in vaardigheden voorkomt studiekeuze stress

Met behulp van ACT young, breng ik bij 16 tot 24-jarigen in kaart welke vaardigheden zij kunnen aanspreken en nog kunnen ontwikkelen, zodat we een passende studiekeuze kunnen maken. Dankzij ACT-young wordt inzichtelijk welke krachten, kwaliteiten en talenten jouw jongere heeft en hoe deze het ‘zijn‘ beïnvloeden. Zodra er inzicht is in de competenties die energie geven, hoe de informatie opname is, hoe beslissingen genomen wordt en wat belangrijk gevonden wordt in het leven, kunnen we de studiekeuze stress omzetten in studiekeuze mogelijkheden.

Kortom, samen maken jouw jongere en ik de routekaart voor de toekomst en wijzigen de studiekeuze stress in studiekeuze mogelijkheden, waarnaar jouw kind zelfverzekerd en zelfbewust zijn of haar studiekeuze kan maken en zijn natuurlijke vaardigheden (verder) kan ontwikkelen.