Spijsvertering van brood met ei geeft rottingsproces

De spijsvertering is een complex proces. Toch ga ik je het verduidelijken. Het verteringsproces begint in de mond en voor het verteren van koolhydraten zijn heb je andere enzymen als bij eiwitten en vetten. Bij koolhydraten zal het enzym ervoor zorgen dat het maagzuur wordt geneutraliseerd. Koolhydraten verteren namelijk niet goed in een zure omgeving. Terwijl een eiwit en een vet juist wel maagzuur nodig heeft.

Wat gebeurt er met mijn spijsverteringssysteem als ik een broodje ei eet?

Je lichaam heeft meerdere enzymen om voedingstoffen af te breken. Echter kan maar een verteringsenzym tegelijkertijd inzetten en voor koolhydraten zijn andere enzymen nodig als voor eiwitten en vetten.
Bij het eten van een broodje ei, herkent je speeksel een koolhydraat en zal het maagzuur worden geneutraliseerd. Dit betekent dat het ei niet of moeilijk wordt verteerd, want dat heeft een zure omgeving nodig. Denk maar aan een glas water. Gooi daar een suikerklontje in en je ziet het oplossen. Gooi je er een ei in, gebeurt er niets. Er zal een rottingsproces ontstaan. Het eten van een koolhydraat en een eiwit is niet optimaal. Daarnaast vergt het afbreken van het ei veel energie. De energie die je normaal hebt voor het dagelijks functioneren gaat nu naar het verteren van het ei.

Welke klachten kan ik verwachten bij een slechte spijsvertering?

Doordat het lichaam moeite heeft om voedsel uit meerdere voedingsgroepen te verteren kan je een brandend maagzuur krijgen. De vraag is of je dan te veel maagzuur heb of juist te weinig? De symptomen zijn namelijk hetzelfde. Een relatief eenvoudige test kan uitmaken of je voldoende maagzuur heb of niet. Vraag deze test aan bij mij.

Ook kan je een opgeblazen gevoel krijgen, boeren, of winderig worden. Daarnaast is de kans op allergieën ook aanwezig. Dit heeft te maken met het opnemen van je voedingsstoffen uit de voeding. Dit gebeurt in de darmen. Lees hierover meer in het artikel over darmflora. Als het lichaam de voedingsstoffen niet goed kan opnemen, is er kans op overgewicht.

Welke combinaties kan je beter niet eten voor een goede spijsvertering?

Koolhydraten hebben een neutrale omgeving nodig. Dit wordt zoals eerder aangegeven door het enzym Ptyalin geregeld. Fruit is ook een koolhydraat echter bij fruit wordt dit verteringsenzym niet aangemaakt. Het broodje banaan zal dan ook een rottingsproces teweeg brengen.

Je zou denken dat citrusvruchten en azijn wel een zure omgeving geven. Dit is echter niet het geval, zij zorgen er ook voor dat het maagzuur afneemt. Alleen de combinatie citrus met kaas en noten kan goed. Dat komt door het hoge vetgehalte wat de zuurvorming uitstelt en het citrus product eerst wordt opgenomen.

Hoe zorg ik dat mijn voeding goed wordt opgenomen?

Voor een fit en energiek leven, zal je moeten werken aan een goed spijsverteringskanaal. Je moet ervoor zorgen dat de energie naar het functioneren gaat en niet naar het afbreken van je voeding. Beperk het innemen van geraffineerde producten, hier zitten geen voedingsstoffen in en je lichaam kan er niets mee. Zorg dus voor voedingsstoffen in je lichaam, dit doe je door de dag te starten met eiwitten. Hier zitten de aminozuren in voor je lichaamscellen en die heb je nodig om je lichaam weer ‘aan’ te zetten. Eet gezond en maak de juiste combinaties. Wellicht is het nodig om eerst je maagzuur te optimaliseren. Dit kan je bepalen door de maagzuurtest uit te voeren.