Kwaliteiten begrijpen waardoor ik ben gaan leven vanuit mijn hart

Als tiener en jong twintiger deed ik aan topsport, wedstrijdzwemmen. We hadden een leuk team, maakten veel lol en ik zag alles altijd positief. Het was niet erg om hard en gedisciplineerd te trainen. Ik liet mij niet uit het veld slaan na tegenslagen. Na een lange blessuretijd wist ik toch weer de internationale top te bereiken. Dit heeft mij prachtige kwaliteiten opgeleverd. Echter zijn deze vaardigheden mij nu nog van nut?

Was ik bewust van mijn kwaliteiten?

Mijn leven had ik zo georganiseerd, dat ik kon zwemmen, krachttrainen en tijd had voor mijn studie. Uiteindelijk heb ik alles bereikt wat ik wilde. Pas na mijn zwemcarrière werd ik erop gewezen dat ik als topsporter prachtige kwaliteiten beheers: doorzettingsvermogen, discipline, besluitvaardigheid en vasthoudendheid. Ik was hier nooit mee bezig, ik deed mijn ding. Ik genoot van de buitenlandse reisjes en van het gezellige team. Ook hoefde ik mij nooit zorgen te maken om de randvoorwaarden. Mijn ma en pa zorgden en regelden alles voor mij.

Functies in het bedrijfsleven stelden mijn vaardigheden op de proef

Ook in het bedrijfsleven wilde ik de top bereiken. Ik had mij binnen een half jaar opgeklommen van assistent-projectleider naar projectmanager bij een millenniumklus. Dit pakte niet heel goed uit. Ik had een doel en een deadline. Dit zorgde ervoor dat ik vol enthousiasme aan de slag ging en met het team de klus wilde klaren. Helaas lukte het mij niet, hoe hard ik ook mijn best deed. Dat ik met buikpijn naar mijn werk, was niet goed. Ik heb de handdoek in de ring gegooid en een paar weken thuis bijgetankt. Vervolgens heb ik diverse gespreks- en managementtechnieken geleerd en inzichten gekregen in mijn handelen. Dit zorgde ervoor dat ik tactischer werd en hierdoor langer onder druk kon presteren. Mensen waardeerden mijn vlijt en doorzettingsvermogen, soms werd ik teruggefloten. Dan ging ik te snel.

Van onbewust dingen doen naar bewust beleven

Vervolgens heb ik 6 jaar fulltime voor mijn kinderen gezorgd en ben mij daarna gaan omscholen. Ik wil mensen begeleiden om weer in balans te komen zonder dat ze een trucje toepassen. Het was een mooie tijd. Ik heb eerst alles zelf mogen ervaren. Op fysiek gebied heb ik beleefd dat je progressie kan boeken, zonder je grenzen te overschrijden. Wat heb ik een inzicht gekregen op het gebied van voeding. Op het moment dat ik mij niet voed maar vul, zie ik dat terug in een opgeblazen lichaam, wisselende stemmingen, verstoorde nachtrust en een futloos gevoel. Maar de mooiste ervaring was, wat voor invloed het gezinsleven en de omgeving heeft op ons gedrag. Als kind werd ik gepest. Dit doet wat met je zelfbeeld. Toen ik op mijn 9e gescout werd voor het zwemteam, keerde het tij voor mij. Ik werd gezien, kreeg complimenten en kreeg nieuwe vrienden.

Het onderzoeken van de verworven kwaliteiten om bij mijn hart te komen

Eerst ben ik gaan ervaren dat mijn gevoelens niet altijd klopten en zo werd ik bewust dat ik de klant belangrijker vond als mijzelf en gezin. Ik loop vaak uit de tijd, terwijl ik een planner ben. Dit komt, doordat ik nog even wat wil doen, ook wel vastbijten genoemd. Inmiddels ben ik mij bewust van deze valkuilen. Ik kan mijzelf veroordelen en vind dat als ik nog niet genoeg geleverd heb een schepje erbovenop doe. Ik moet presteren, anders komt de klant niet meer terug. Nu weet ik dat dit onzin is, maar het gevoel kan er nog wel eens insluipen. Ik ben laatst bewust geworden dat mijn blogs niet mij laten zien. Dit is mijn eerste blog bewust geschreven vanuit mijn hart. Ik vond het lastig niet conceptueel te schrijven, maar ben wel trots op hoe het nu staat beschreven.

Werken vanuit mijn hart geeft de mogelijkheid mijn visie waar te maken

Met al deze inzichten weet ik wat ik te doen heb. Ik wil dat iedereen weer leeft vanuit zijn hart. Ik gun iedereen een goed balans, bij het hooghouden van alle ballen. Volgens mij mogen wij:

  • De signalen van ons lichaam serieus nemen en hiernaar luisteren.
  • Ons lichaam voeden en als je het vult, sta dan eens stil en vraag je af wat er die dag is gebeurd dat je dit doet
  • Kennis lenen of inhuren die jij niet hebt en jouw kennis geven aan de ander
  • Openstaan voor andere ideeën en meningen, verreik je zelf met deze inzichten.
  • Ervaren wat voor trots gevoel je krijgt als je vanuit jezelf iets heb bereikt

Ik weet dat als ik te veel met klanten bezig ben geweest en mijzelf geen pauze heb gegeven, ’s avonds het liefste voor de buis op de bank wil zitten met wat comfort food.

Hoe werkt het bij jou?