Wat voor invloed heeft je darmflora op je stoelgang?

Je maag/darm stelsel bepaalt wat er wel of niet in het lichaam worden opgenomen. Het kan ervoor zorgen dat bepaalde stoffen niet in het lichaam komen d.m.v. van braken en/of diarree. Je darmen worden dan ook als een primair immuunsysteem gezien. Gezonde darmen bepalen dus in zeer grote mate de vitaliteit van een persoon. Veel klachten zijn dan ook te herleiden aan een zwak maag/darm stelsel. 

Wat is de functie van onze darmen?

Onze darmen bevatten zón  300 verschillende stammen bacteriën die allemaal op bepaalde voedingsstoffen werken. Dit geheel noemt men darmflora en zorgt onder andere voor de productie van Vitamine B. De darmflora zorgt ook voor een natuurlijke antibiotica tegen bacteriën, virussen en schimmels. De darmflora is een anti-tumor en geeft controle over ongewenste micro-organismen en het cholesterolniveau.

Omdat de darmen worden gezien als ons belangrijkste primair immuunsysteem is een optimaal darmflora dan van cruciaal belang voor onze vitaliteit en welzijn. Met name bij (top)sporters die een verminderde weerstand kunnen hebben als gevolg van hun trainingsarbeid. 

Hoe zorg ik voor een goede darmflora?

Een goede darmflora krijg je door gevarieerde voeding. Als je elke dag hetzelfde eet, zal een deel uitsterven doordat ze niet hoeven te werken en het andere deel zal overwerkt raken en ook afvloeien. Meerdere kleine maaltijden verdeeld over de dag zorgt ook voor een goede darmflora. Zo eveneens het beperken van vleesproducten (m.u.v. gevogelte zoals kip, kalkoen etc.) Eten van visproducten en verse groenten bevorderen ook de darmflora. Zorg dat je geraffineerde producten vermijd. Dit zijn producten waar geen voedingsstoffen meer inzitten.

Een slechte darmflora kan ook ontstaan door antibiotica. Ook stress, zowel psychisch als fysiek heeft een slechte invloed op onze darmflora. En wellicht een onbekende is het drinken van versgeperste sinaasappelsap. Klysma’s ruimen de darmen op, maar spoelen ook de gezonde darmflora weg.

Welke klachten kan ik ervaren als mijn darmflora niet meer goed functioneert?

Bij een niet goed functionerende darmflora kan je een onregelmatige stoelgang hebben, last van infecties, eczeem en/of droge huid. Ook allergieën en acne zijn klachten van een niet functionerende darmflora. Toename cholesterolniveau alsmede een verlaagde weerstand, vermoeidheid en lusteloosheid zijn veelvoorkomende klachten.

Als je eenmaal al klachten ervaart is er meestal meer voor nodig dan het aanpassen van je voedingspatroon. Het kan zijn dat bepaalde bacteriestammen die zich normaal in je darmen bevinden zijn uitgestorven. Dit wordt een gat in de darm genoemd. Omdat alle verschillende bacteriestammen nodig zijn voor het verwerken van de verschillende voedingsstoffen kunnen er voedingsintoleranties ontstaan. Het kan dus noodzakelijk zijn om uitgestorven of verzwakte stammen bacteriën weer in de darm te plaatsen en op te bouwen.

Hoe kan ik mijn darmflora weer optimaliseren?

Optimalisatie van de verzwakte bacteriestammen doe je door gevarieerd te eten, bepaalde voedingsstoffen te combineren, te vasten en/of te suppleren met probiotica. Bacteriestammen die uitgestorven zijn, kunnen niet meer op natuurlijke wijze herstellen en zullen d.m.v. suppletie met een pre- en probiotica in de darm geplaatst moeten worden.